Najpopularniejsze soki z kiszonych warzyw
Więcej informacji o soku z kiszonego buraka.
Od stuleci w słowiańskiej tradycyjnej kuchni wykorzystuje się kiszone warzywa. Ostatnio jednakże często wymienia się też ogromne właściwości zdrowotne soków z kwaszonych warzyw, zwłaszcza z kapusty oraz buraków. To w zasadzie tzw. superfood, który coraz częściej dostępny jest na półkach marketów w sekcjach ze zdrową żywnością.
Sok z kiszonej kapusty – właściwości oraz składniki odżywcze
Bodaj większość z nas za młodych lat pił sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie kwasiły kapustę na bazie rodzinnych przepisów, a po zjedzeniu całej kapusty częstokroć przynosiły swoim wnukom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że sok jest kwaskowaty, ale niesłychanie zdrowy. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to kapitalne źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy B3, A, C oraz E, a także liczne minerały, jak żelazo, miedź i potas. Wiele osób ma trudności z przystosowaniem się do kwasowego posmaku tego soku, ale warto spożywać go regularnie, ponieważ jest on bakterio- i grzybobójczy, wypłukuje toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a to sprawia, że może wspierać proces odchudzania. Przede wszystkim natomiast pomaga uzupełnić niedobór kwasu askorbinowego, co wzmacnia odporność organizmu i chroni przed częstymi przeziębieniami. Sok z kiszonej kapusty rekomenduje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Rzecz jasna, nawet z tak zdrowym przetworem nie wolno przesadzać – zaleca się wypijać około 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kiszonego buraka ma własności antyoksydacyjne, antyseptyczne i przeciwzapalne
Kolejnym popularnym sokiem, który wykorzystujemy od wieków do gotowania, a który pijemy także jako przekąskę, jest sok z kwaszonych buraków. W jego składzie znajduje się mnóstwo witamin i ma własności antyseptyczne, antyoksydacyjne i przeciwzapalne. Sok ten podnosi odporność organizmu: dobrze wpływa na przemianę materii, obniża ciśnienie, a przy tym poprawia koncentrację. Chociaż buraki cechują się dużą zawartością cukrów, to sok z kiszonych buraków nie ma wysokiego indeksu glikemicznego i mogą go pić cukrzycy. Nie rekomenduje się jednak jego konsumpcji kobietom w ciąży oraz karmiącym piersią, a także osobom cierpiącym na reumatyzm lub schorzenia nerek.
Jeśli nie masz możliwości, aby przygotowywać soki z kiszonek na własną rękę, możesz nabyć je w swoim sklepie lub założyć na nie zamówienie bezpośrednio na stronie producenta. Miej jednakże na uwadze, iż tego typu soki trzeba magazynować w w chłodnym miejscu.
Jeśli nie masz możliwości, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz zakupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w warunkach chłodniczych.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]