Sól kłodawska niejodowana i różowa sól himalajska

Sól himalajską kupisz na http://bit.ly/31DBNDN.

Sól to związek chemiczny potrzebny do właściwego funkcjonowania naszego organizmu. Jakie właściwości posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się ich używać w kuchni?

Sól himalajska – jakie mikroelementy zawiera?

Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak posiłków. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli może mieć niepożądany wpływ na nasze zdrowie, to jej rozsądne porcje (nieprzekraczające 6 gramów dziennie) są konieczne dla poprawnego działania naszego organizmu. Sól zaopatruje nas wszak w sód, to jest w pierwiastek odpowiedzialny za gospodarkę wodną oraz podtrzymanie właściwego ciśnienia we krwi. Jednym z najzdrowszych typów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów liczących ok. 250 mln lat. Składnik ten zawiera mnóstwo potrzebnych pierwiastków i minerałów, takich jak cynk, żelazo czy selen, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych zanieczyszczeń i składników, takich jak toksyczne metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze wpływa na smak dań i jest do kupienia zarówno w formie grubych, jak i drobnych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło żelaza, magnezu i wapnia

Sól kłodawska niejodowana natomiast to substancja o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% chlorku sodu i stanowi znakomity do naszych przetworów. Jest cennym źródłem żelaza, magnezu czy wapnia, innymi słowy składników niezbędnych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie jest poddawana , toteż nie traci swoich właściwości i jest bez trudu przyswajana przez układ pokarmowy. Sól kłodawska niejodowana jest często używana nie tylko w branży spożywczej, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]