sok z kiszonej kapusty, sok z kiszonych buraków

Źródło witamin i minerałów – sok z buraków i kiszonej kapusty

Produkty fermentowane po latach zapomnienia znów wróciły na nasze stoły. Do kiszonych ogórków i kapusty dołączają także nowe, do tej pory mniej znane warzywa i owoce. Kiedy mówimy o leczniczych atutach fermentowanego jedzenia nie można zapomnieć też o napojach takich jak maślanka, kwas chlebowy albo różnego typu zakwasy i soki z kiszonych warzyw. Głównie te ostatnie są warte zainteresowania – pomagają prosto i szybko dostarczyć naszemu organizmowi składniki niezastąpione dla jego prawidłowego funkcjonowania.

Jakie witaminy dostarcza sok z kiszonej buraków i kapusty?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji oddziałujących zbawiennie na nasze samopoczucie. Najistotniejszym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego odpowiedzialne za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty bądź pozostałych kwaszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje głównie wysokie stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek powinno się również pić ze względu na zawartość witamin z grupy B, witaminy K i E oraz duże nasycenie solami mineralnymi.

Dlaczego należy spożywać sok z kapusty kiszonej?

Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, z powodu obecności bakterii kwasu mlekowego pozytywnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Co więcej nagromadzenie witamin polepsza funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy depresji, szkorbutu i cukrzycy, jak również pomagają poradzić sobie z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się ze schorzeniami układu pokarmowego, takimi jak np. refluks lub wrzody dwunastnicy. Działają one również osłonowo w czasie leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]