Żurek i barszcz biały – zupy nie tylko na święta
Zobacz, gdzie zamówić żurek staropolski.
Ostatnio z rzadka już spożywamy obiady z dwóch posiłków. Z powodu ciągłego braku czasu, a przez to chęć natychmiastowego najedzenia się, chętnie porzucamy myśl o zupie na rzecz potraw kiedyś podawanych na ogół jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak przykładowo żurek oraz barszcz biały, długo jeszcze będą nam towarzyszyć. Nawet jeśli samemu gotujemy je już tylko okazjonalnie, to wciąż są one stałym punktem w ofercie bufetów oraz restauracji z polską kuchnią, jak również są powszechnie stawiane na stołach w czasie obiadów wielkanocnych czy bożonarodzeniowych.
Żurek to nie barszcz biały – co odróżnia te potrawy?
Gdy spyta się Polaka o zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to momentalnie przytoczy on albo żurek albo barszcz biały. Masa osób często nie rozróżnia, że to dwa odrębne dania, używając tych nazw na zmianę. Tymczasem tradycyjnie barszcz biały gotuje się na zakwasie mąki pszennej, z kolei żurek – z zakwasu na mące żytniej. Ale to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej powinno się zdecydowanie podkreślić, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na żurek i kolejnego na barszcz biały. Gotowanie jest wszak sztuką, a każda kompozycja składników odzwierciedla wprawę kucharza oraz jego indywidualne upodobania. Co jednakże da się wskazać to fakt, iż w barszczu białym z reguły znajduje się więcej grzybów oraz warzyw. Zabiela się go też tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można użyć sok z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest nieco bardziej złożone, bowiem w ramach tej grupy zup wydziela się trzy rodzaje:
– kwaśny, zawiesisty żur gotowany przeważnie ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kawałkami kartofli;
– lekki, niezbyt zawiesisty żurek, zabielany obficie śmietaną i doprawiany dużą ilością majeranku, podaje się go zazwyczaj z jajkiem i chlebem;
– oraz zalewajkę – czyli zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie żytnim bądź chlebowym.
Zakwas na barszcz biały i żurek? Zrobić na własną rękę, a może kupić?
Preparacja zakwasu na wyliczone wyżej zupy jest proste, jakkolwiek nie zawsze pierwsza próba kończy się powodzeniem. Na portalach kulinarnych zamieszczono kilkanaście przepisów na zakwas, z których warto skorzystać. Wykorzystując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy przewidzieć gotowanie zupy z kilkudniowym wyprzedzeniem. Z tego powodu, jeśli chęć np. na żurek najdzie was znienacka, warto kupić gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, które wystarczają na przygotowanie porcji zupy dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i stacjonarnych, bez problemu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, dzięki którym przyrządzimy przepyszny barszcz biały i żurek śląski czy też staropolski.
Lokalizacja:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]